Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Εσωτερικός Κανονισμός Λειτουργίας 2020-2021

 


Aγαπητοί γονείς/κηδεμόνες

Ξεκίνησε μια νέα σχολική χρονιά, πολύ διαφορετική από όσες βιώσαμε μέχρι τώρα. Επιστρέψαμε στο Σχολείο αντιμέτωποι με την πρόκληση να τα καταφέρουμε εξίσου καλά με τον περασμένο Ιούνιο, αυτή τη φορά με όλα τα παιδιά παρόντα.

Ένα ξεκάθαρο και οριοθετημένο πλαίσιο δημιουργεί ασφάλεια σε παιδιά και γονείς,  προλαμβάνει προβλήματα και διαμορφώνει την απαραίτητη συνθήκη για να λειτουργήσει το σχολείο ομαλά και αποδοτικά.

Παρακάτω σας ενημερώνουμε για τον Εσωτερικό Κανονισμό του Σχολείου μας κατά τη διάρκεια των έκτακτων μέτρων, όπως αυτός διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ και τις εγκυκλίους του ΥΠΑΙΘ.

Για τον Εσωτερικό Κανονισμό λάβαμε υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του σχολείου (προαύλιο, αίθουσες, πλήθος μαθητών, κοινόχρηστοι χώροι κλπ). Στόχος μας είναι η εύρρυθμη λειτουργία με έμφαση στην υγεία των μαθητών/τριών μας, των οικογενειών τους καθώς και των εκπαιδευτικών του σχολείου μας.

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ 

Η καθολική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους μαθητές/τριες και το προσωπικό του σχολείου είναι υποχρεωτική. Η μάσκα θα πρέπει να εφαρμόζεται πριν την είσοδο στο σχολείο.

Επίσης, είναι υποχρεωτική και κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των μαθητών. Κατά τη διάρκεια των διαλειμμάτων, της Γυμναστικής και του φαγητού δεν είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας, με την προϋπόθεση ότι δεν υπάρχει συνωστισμός. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί των τάξεων κάνουν με τους μαθητές τους σύντομα «διαλείμματα μάσκας», όταν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Τα παιδιά που εμφανίζουν ακόμη και ήπια συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 όπως τα παρακάτω, απαγορεύεται να έρχονται στο σχολείο:

 • Δυσκολία στην αναπνοήhttp://2dim-rafin.att.sch.gr/wordpress/wp-content/uploads/2020/09/download-300x168.png
 • Μυαλγίες
 • Ρίγος
 • Πονοκέφαλο
 • Δυσκαταποσία
 • Ρινική καταρροή/συμφόρηση
 • Ναυτία/έμετο
 • Κοιλιακό πόνο
 • Διαρροϊκές κενώσεις

Πριν ξεκινήσουν τα παιδιά για το Σχολείο φροντίζουν να έχουν τα απαραίτητα στην τσάντα, ώστε να μη χρειαστεί να δανειστούν τίποτα. Δεν ανταλλάσσουν μολύβια, στυλό, γόμες, μαρκαδόρους και άλλα προσωπικά αντικείμενα. Επίσης, δεν έχουν στην τσάντα υλικά άσχετα με την εκπαιδευτική διαδικασία (παιχνίδια, αυτοκόλλητα κ.ά.).

Τα κεράσματα σε ονομαστικές γιορτές, γενέθλια κ.ά. πρέπει να είναι ατομικά και συσκευασμένα.

Έχουν γεμάτο παγούρι με νερό από το σπίτι. Δεν πίνουν από τις βρύσες, μόνο γεμίζουν τα παγούρια φροντίζοντας πάντα να μην ακουμπάει το στόμιο του μπουκαλιού με τη βρύση.

Συστήνεται να έχουν μαζί τους απολυμαντικά μαντιλάκια για να καθαρίζουν τα προσωπικά τους αντικείμενα π.χ. χερούλια τσάντας, μολύβια κ.ά. καθώς επίσης να έχουν και δύο εφεδρικές μάσκες ώστε να τις αλλάζουν και να τις τοποθετούν σε σακουλάκι μετά από κάθε διάλειμμα.

Για την καλύτερη διευθέτηση των ατομικών τους αντικειμένων στα διαλείμματα συστήνεται να χρησιμοποιούν ένα μικρό τσαντάκι στο οποίο θα διατηρούν με ασφάλεια όλα τα παραπάνω χωρίς να μπερδεύονται με άλλων παιδιών ή να έρχονται σε επαφή με διάφορες επιφάνειες.

Αποφασίστηκε για την αποφυγή του συνωστισμού, τα διαλείμματα να γίνονται  σε προκαθορισμένους χώρους, με αυξημένο προσωπικό εφημερίας.

Τα παιδιά βγαίνουν στην αυλή τηρώντας τις αποστάσεις και κατευθύνονται σε συγκεκριμένο χώρο που τους έχουν υποδείξει οι εκπαιδευτικοί των τάξεων.

Οι θέσεις στην αίθουσα είναι καθορισμένες, σταθερές και με μέτωπο προς τον πίνακα.

Κάθε φορά που μπαίνουν ή βγαίνουν από την αίθουσα χρησιμοποιούν αντισηπτικό.

Η είσοδος σε Γονείς/Κηδεμόνες, επισκέπτες κ.ά. άτομα σε όλη τη διάρκεια της λειτουργίας του Σχολείου πραγματοποιείται μόνον για πολύ σοβαρό λόγο (π.χ για να παραλάβουν παιδί που νιώθει αδιαθεσία).

Για οποιοδήποτε θέμα προκύψει, μπορείτε να απευθυνθείτε κατά την προσέλευση ή αποχώρηση στους εκπαιδευτικούς που βρίσκονται στις εισόδους του Σχολείου. Επίσης, μπορείτε να επικοινωνείτε τηλεφωνικά με το Σχολείο ή να χρησιμοποιείτε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.

Επίσης, για θέματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα του σχολείου και σας προβληματίζουν, είναι σημαντικό να απευθύνεστε πρώτα στον εκπαιδευτικό του τμήματος και στη συνέχεια στη Διεύθυνση.

 

Εάν κάποιο παιδί εμφανίσει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19 θα ακολουθείται το εξής πρωτόκολλο:

 • Οδηγείται σε ειδικό χώρο με επίβλεψη, μακριά από τα υπόλοιπα παιδιά.
 • Ειδοποιείται η οικογένεια για παραλαβή του παιδιού
 • Πραγματοποιείται ιατρική αξιολόγηση, με ευθύνη των γονέων του, και σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού, εφόσον το παιδί εμφανίζει συμπτώματα συμβατά με λοίμωξη COVID-19, θα πρέπει να γίνει κατά προτεραιότητα μοριακό διαγνωστικό τεστ.
 • Εν αναμονή του αποτελέσματος, το παιδί παραμένει σε απομόνωση και κατ’ οίκον νοσηλεία, σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο, ενώ το Σχολείο συνεχίζει κανονικά τη λειτουργία του.

Οδηγίες για φροντίδα ύποπτου κρούσματος στο σπίτι

Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι θετικό

 • Ενημερώνεται άμεσα η Διεύθυνση του Σχολείου και ο ΕΟΔΥ.
 • Ο ΕΟΔΥ ή άλλη αρμόδια υπηρεσία σε περιφερειακό ή τοπικό επίπεδο επικοινωνεί με τον υπεύθυνο της σχολικής μονάδας για να γίνει η επιδημιολογική διερεύνηση και ιχνηλάτηση όλων των πιθανών επαφών του κρούσματος (προσωπικού και παιδιών κλπ.)
 • Το παιδί ή ο ενήλικας μπορεί να επιστρέψει μετά την παρέλευση τουλάχιστον 10ημέρου από την έναρξη των συμπτωμάτων και την πάροδο 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του.
 • Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί της ίδιας ομάδας/τμήματος θα απομακρυνθούν από το Σχολείο, με οδηγίες για στενή παρακολούθηση της υγείας τους και εφόσον δεν εκδηλώσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα, θα επιστρέψουν μετά από 14 ημέρες.
 • Επιπρόσθετα, η απομάκρυνση παιδιών/προσωπικού άλλων τμημάτων ή και ολόκληρου του Σχολείου θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την εκτίμηση κινδύνου που θα προκύπτει κατά την ιχνηλάτηση των επαφών. Σε περίπτωση που το μοριακό τεστ για τον νέο κορωνοϊό είναι αρνητικό, το παιδί μπορεί να επιστρέψει στο σχολείο μετά την πάροδο τουλάχιστον 24 ωρών από την πλήρη υποχώρηση του πυρετού (χωρίς τη λήψη αντιπυρετικών) και την ύφεση των συμπτωμάτων του.

Σε οποιαδήποτε από τις παραπάνω περιπτώσεις το παιδί επιστρέφει στο σχολείο με ιατρική βεβαίωση.

Στην αποχώρηση των παιδιών από το σχολείο παρακαλούνται οι γονείς να κρατούν τις αποστάσεις έξω από την πόρτα ώστε η αποχώρηση να γίνεται με τους κανόνες ασφαλείας που απαιτούνται. Επίσης, να δίνουν προτεραιότητα στους γονείς της Α΄ τάξης, γιατί τα πρωτάκια θα αποχωρούν μερικά λεπτά νωρίτερα κατά το πρώτο διάστημα.

Επειδή το πλήθος των μαθητών του σχολείου μας είναι μεγάλο, είναι σημαντικό να επιστήσετε την προσοχή των παιδιών στο να φεύγουν από το σχολείο μόνο εφόσον δουν τον δικό τους άνθρωπο που θα τα παραλάβει. Απαγορεύεται άλλο πρόσωπο πέρα όσων έχετε δηλώσει, να παραλάβει το παιδί. Όταν υπάρχει λόγος να γίνει αυτό, μπορείτε να στείλετε από το πρωί ένα σημείωμα στον εκπαιδευτικό της τάξης ή να πάρετε ένα τηλέφωνο νωρίτερα.

Στο Ολοήμερο δε θα χρησιμοποιηθούν τα ψυγεία, ούτε θα ζεσταίνονται τα φαγητά. Σε περίπτωση που επιθυμείτε το παιδί σας να τρώει κάτι που του έχετε ετοιμάσει από το σπίτι, αυτό θα πρέπει να είναι κάτι που δε χρειάζεται ψυγείο και φούρνο μικροκυμάτων.

Για το Ολοήμερο ώρα αποχώρησης είναι αυτή που επιλέχθηκε στην αίτηση και ισχύει για όλες τις ημέρες της εβδομάδας.

Αν κάποιο παιδί κάνει 15 συνεχόμενες απουσίες, χωρίς να συντρέχει ιατρικός λόγος, διακόπτεται η φοίτησή του από το Ολοήμερο.

Παιδιά για τα οποία δίνεται η γενική σύσταση μακροχρόνιας αποχής από το σχολείο και χρήσης τηλεκπαίδευσης λόγω σοβαρού υποκείμενου νοσήματος.

Η απόφαση για μακροχρόνια αποχή από το σχολείο πρέπει να λαμβάνεται εξατομικευμένα με προσεκτική στάθμιση της κατάστασης υγείας κάθε παιδιού από τον θεράποντα ιατρό σε συνεργασία με την οικογένεια. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν:

1. Παιδιά που λαμβάνουν χημειοθεραπεία για κακοήθεια ή μετά από ομόλογη μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότερο από 6 μήνες από την ολοκλήρωσή της

2. Παιδιά μετά από αλλογενή μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 12 μήνες

3. Παιδιά μετά από μεταμόσχευση συμπαγούς οργάνου εάν έχουν παρέλθει λιγότεροι από 24 μήνες

4. Παιδιά με δρεπανοκυτταρική αναιμία

5. Παιδιά με σοβαρή συγγενή ή επίκτητη ανοσοανεπάρκεια (HIV και CD4<500)

6. Παιδιά υπό χρόνια κορτιζονοθεραπεία (prednisolone>20mg/μέρα)

7. Παιδιά με σοβαρή χρόνια νεφρική νόσο ή νεφρική ανεπάρκεια

8. Παιδιά με αιμοδυναμικά σημαντική συγγενή καρδιοπάθεια ή γνωστή μυοκαρδιοπάθεια

9. Παιδιά με χρόνια, σοβαρή πνευμονοπάθεια, όπως κυστική ίνωση με αναπνευστική ανεπάρκεια ή παιδιά με σοβαρό και μη ελεγχόμενο άσθμα, σύμφωνα με τη γνωμάτευση εξειδικευμένου κέντρου

10. Παιδιά με σύνθετα μεταβολικά ή νευρολογικά προβλήματα.

 

 

Παιδιά για τα οποία θα πρέπει να εξετάζεται το ενδεχόμενο χρήσης χειρουργικής μάσκας

Η χρήση της χειρουργικής μάσκας έναντι της απλής υφασμάτινης θα πρέπει να συζητηθεί με τον θεράποντα ιατρό για παιδιά με υποκείμενα νοσήματα όπως φαίνονται στον παρακάτω πίνακα:

1. Παιδιά με προηγούμενο ιστορικό σοβαρής ανοσοκαταστολής (χημειοθεραπεία, μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή συμπαγούς οργάνου)

2. Παιδιά με ινοκυστική νόσο

3. Παιδιά που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες, όπως είναι τα παιδιά με ρευματολογικά νοσήματα ή φλεγμονώδη νόσο του εντέρου

4. Παιδιά με μεσογειακή αναιμία

5. Παιδιά με σακχαρώδη διαβήτη

Παιδιά για τα οποία συστήνεται η ΜΗ χρήση μάσκας

1. Παιδιά με γνωσιακή, αναπτυξιακή, ψυχική διαταραχή ή διαταραχή συμπεριφοράς

2. Παιδιά με σοβαρό νευρολογικό ή μυϊκό ή άλλο νόσημα που τα εμποδίζει να χειριστούν τη μάσκα τους

Επισημαίνεται ότι:

Ιατρική βεβαίωση (ΑΔΥΜ) για το μάθημα της Φυσικής Αγωγής προσκομίζουν οι μαθητές/μαθήτριες που θα φοιτήσουν φέτος στην Α’ και Δ’ Τάξη. Τα παιδιά για την ασφάλειά τους μέχρι να προσκομίσουν τη βεβαίωση, δε θα λαμβάνουν πλήρως μέρος στη Γυμναστική.

Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην έγκαιρη πρωινή προσέλευση η οποία πρέπει να ολοκληρώνεται στις 8:15, καθώς αμέσως ξεκινά η εκπαιδευτική διαδικασία η οποία δεν πρέπει να διακόπτεται για κανέναν λόγο.

Αγαπητοί γονείς, και φέτος θα συνεργαστούμε αρμονικά για το καλό των παιδιών μας!

Ο  Διευθυντής και το Διδακτικό Προσωπικό του Σχολείου

 

7ο Δημοτικό Σχολείο Αρτέμιδας

Το υλικό και οι πληροφορίες που αναρτώνται στην παρούσα ιστοσελίδα αποσκοπούν στην ενημέρωση και επικοινωνία της σχολικής κοινότητας.